Quan un familiar pateix Alzheimer i la malaltia arriba, mai estem preparats per a cuidar-lo i atendre’l adequadament. Suposa enfrontar-se a un remolí de sentiments. Es trenquen tots els plans previstos i cal replantejar-se la vida de nou, tant a curt com a llarg termini, i ens enfrontem a un procés lent i dolorós que afecta directament la persona cuidadora, qui dia rere dia pot veure’s sobrepassada.
La persona que atén un familiar sovint pot sentir-se frustrada, amb la sensació de no arribar a tot el que ha de fer. La situació li absorbeix de tal manera que moltes vegades es veu obligada a dedicar menys temps als seus fills, parella o amics, o a deixar de fer aquelles coses que li agrada i li proporcionava benestar, acusant una gran sensació de falta de llibertat. Conseqüentment, un dels principals riscos per al benestar de la persona cuidadora és caure en l’aïllament social.
En el context de la síndrome del cuidador és freqüent sentir impotència i ràbia, així com sentir-se abandonat. Aquest conjunt d’emocions pot desembocar fàcilment en problemes psicològics i físics. Tant és així, que prop d’un 90% de les persones cuidadores presenten alguna afectació de l’estat d’ànim, com a apatia, irritabilitat, ansietat o trastorns depressius. També poden patir dolors musculars o de cap, alteracions del somni, entre altres.
És el moment en el qual la persona que cuida el familiar arriba al que es coneix com la síndrome de sobrecàrrega del cuidador o síndrome del cuidador “cremat”. Aquest estat implica esgotament, tant emocional com físic, resultat de la dedicació de gran part del seu temps a cura d’una persona dependent
Si tens un familiar amb Alzheimer i et sents frustrat/a en tenir la sensació de no arribar a tot, impotent, rabiós/a, abandonat/a, etc. pot ser que estiguis patint la síndrome del cuidador. Si aquest és el teu cas contacta amb Avanza. Nosaltres t’ajudarem. La cura d’una persona amb dependència el fem a través del respecte, l’atenció i l’afecte, i la sensibilitat. Sempre oferint una estabilitat i tranquil·litat tant a la persona cuidada com a la seva família.
Pren-te un respir, nosaltres ens ocupem de tot!
(Continuarà amb el següent article)
Font: https://blog.fpmaragall.org/sindrome-del-cuidador-que-es-y-como-prevenirlo