L’exercici físic en les persones grans

Les persones de la tercera edat es veuen sotmeses a una gran quantitat de canvis a nivell físic. Per aquesta raó és molt important cuidar-se físicament i seguir fent esport, ja que la seva pràctica no ha de ser una excepció en la vellesa.

Entre la gran varietat de beneficis que proporciona, no només a nivell físic, i mental, destaquem:

• Prevenció en l’aparició de malalties.
• Millora en la coordinació física i l’agilitat mental.
• Augmenta la qualitat de la son i redueix l’estrès
• Incrementa el nivell d’autoestima.
• Hi ha una millor capacitat funcional.
• Perfecciona tant la memòria com la capacitat d’atenció.

Com podem veure, fer esport comporta una gran quantitat d’avantatges que deriven en una millora de la qualitat de vida de cadascú.

Tot i així, a causa de la deterioració física, l’activitat esportiva que es pot realitzar durant la maduresa, en molts casos, ha d’estar adaptada a les capacitats físiques de cada persona. Per això és molt important no realitzar esports d’alta exigència física o perillosos. Hi ha diferents tipus d’exercici físic i cal conèixer les seves diferències i els beneficis que proporcionen. És per això que des Avanza us aconsellem sobre les millors activitats a realitzar en funció del tipus d’exercici:

Exercicis de resistència:

Els exercicis de resistència beneficien molt al sistema cardiovascular, milloren els nivells de coordinació i permeten mantenir-se en forma per poder realitzar tot tipus d’activitats quotidianes sense cap tipus d’impediment. S’inclouen en aquesta categoria activitats com caminar, anar amb bicicleta (en molts casos és millor fer servir bicicletes estàtiques per precaució), ballar o fer natació.

Exercicis de psicomotricitat:

L’objectiu principal d’aquest tipus d’activitats és millorar la coordinació en els moviments i l’equilibri tant dinàmic com estàtic. El seu major benefici és evitar possibles caigudes en un futur. Hi ha una gran varietat d’exercicis en els quals trobem la pujada i baixada de graons i el seguiment de línies rectes entre d’altres.

Exercicis de força:

Amb els exercicis de força es pretén enfortir la musculatura del cos i reduir en gran mesura els riscos de lesió tant muscular com arterial. Per realitzar aquest tipus d’activitat física hi ha una gran varietat d’exercicis diferents que es poden realitzar amb peses o bé amb el pes del propi cos.

Exercicis de flexibilitat:

Permeten mantenir una bona postura corporal i evitar a la deterioració dels músculs de el cos. A més, s’eviten dolors musculars com ara els d’esquena, ja que, encara que és important estirar tots els músculs del cos, a la tercera edat, els més importants són l’esquena i tots els músculs de coll

Hi ha un gran ventall de possibilitats a l’hora de realitzar activitats físiques per part de les persones de la tercera edat. Per això a Avanza, promovem l’exercici físic perquè les persones grans puguin continuar tenint una vida plena i de qualitat.